7 sätt att sköta om bilen i vardagen

Att äga en bil handlar också om hur du sköter den. Genom att sköta om bilen på bästa sätt kan du se till att den håller längre och slipper göra onödiga besök till verkstaden. En välskött bil tappar dessutom mindre i värde och håller sig snygg och fräsch på vägen. Här kommer 7 sätt att sköta din Volkswagen regelbundet:

1. Tvätta ofta
Bilen bör tvättas året runt, helst så regelbundet som möjligt. Det gör att du slipper dammlager och smuts som orsakar rost. Hur ofta du bör tvätta den beror på väder och säsong, men allt från en gång i veckan till var åttonde vecka är en bra fingervisning. En mild tvätt sliter inte på lacken, utan gör att du kan tvätta när behov uppstår.

2. Tvätta rätt
Att sköta om bilen för hand är det allra skonsammaste, men det gäller att undvika skador. Genom att använda rätt medel och gå varsamt fram får du en bil som håller sig ren. Var noga med att använda förtvätt, även om bilen inte ser så smutsig ut. På så sätt undviker du att damm och smuts gnuggas in i lacken och orsakar repor. Kom också ihåg att vara försiktig med avfettningen under vinterhalvåret, för att se till att din bil inte tar skada av vägsaltet.

3. Tvätta på station Även om du väljer att tvätta din bil själv, kan det vara bra att göra det på en biltvättsstation eller liknande. Där fångas miljöskadliga ämnen upp i systemet. Att använda starka rengöringsmedel själv hemma kan vara förbjudet. Vill du vara säker på att du tar hänsyn till miljön kan du istället spola av den hemma med kallt vatten när du behöver – och sedan ta den till en biltvätt eller tvättstation emellanåt.

4. Sköt om din bil genom att polera
För att få bilen att skina, men också ge lacken skydd mot vägsalt och damm är det bra att lämna in den för polering. Du kan också polera själv, men glöm i så fall inte att använda handskar för att skydda händerna och rätt medel för bäst effekt. Följ sedan anvisningarna på förpackningen och använd trassel hellre än svamp.

5. Kolla vätskorna
För att förhindra slitage på din bil bör du se till att kolla nivån på oljor och andra vätskor. Fixa låsolja mot frost, kontrollera spolarvätska för fri sikt och fyll på med motorolja vid behov. Koll på vätska hjälper dig hålla att bilen i trim, särskilt äldre bilar. Byter du olja själv, är det viktigt att använda den typ som vi rekommenderar för din Volkswagen.

6. Putsa rutorna
Ett enkelt och snabbt sätt att fräscha upp din bil är att putsa rutorna. Då får du inte bara fri sikt, utan också en fin bil. Men använd rätt medel, så att du ser till att undvika frost när det är minusgrader. Vatten och kemikalier påverkar nämligen frostskyddsmedlet i spolarvätskan.

7. Dammsug invändigt
En enkel dammsugare kan hjälpa till att enkelt göra bilen fin invändigt. Allra finast blir den förstås om den får lämnas in på rekond då och då. På så sätt får du en bil som känns nästan som ny igen – och kan fortsätta njuta av din Volkswagen i vardagen.

Vill du veta mer eller kanske provköra?

Ja tack, kontakta mig

Fler artiklar du kanske gillar